Select Page

AKTUELLE-BØKER

Vår glemte polarhelt

Forlegger: Aschehoug
Forfatter: David Vogt
Veil. pris: kr 139,00
ISBN: 9788203292088
Utgitt: 2010
Heftet/innbundet: Heftet
URL: Aschehoug.no
Fra 1898 til 1900 ledet nordmannen Carsten E. Borchgrevink en stor britisk ekspedisjon til Antarktis. Han ble den første som overvintret på fastlandet og som brakte med seg vitenskapsmenn, og hans modige innsats åpnet for dem som kom etter: Scott, Shackleton og Amundsen. Borchgrevinks ekspedisjon ble en triumf, men hans liv ble en tragedie. I historiens lys fremstår han som en viktig men glemt pioner i utforskingen av Antarktis. Grunnen er at ekspedisjonen var britisk og gjennomført i en tid preget av sterk nasjonalisme. Borchgrevink ble dessuten misunt av innflytelsesrike konkurrenter da han fikk finansiert ekspedisjonen. Dertil kom hans vanskelige natur -han fikk mektige fiender.

Roald Amundsen. Det største eventyret

Forlegger: Kagge Forlag
Forfatter: Alexander Wisting
Veil. pris: Kr 449,00
ISBN: 9788248911111
Utgitt: 2011
Heftet/Innbundet: Innbundet
URL: Kagge.no
En biografi – Roald Amundsen i nytt lys
Gjennom 30 år erobret Roald Amundsen jordklodens siste hvite flekker. Hans posisjon som en av verdens ledende oppdagere er allment kjent og akseptert. For mange nordmenn er Amundsens navn forbundet med bedrifter som var med på å sette Norge på kartet som selvstendig nasjon.
  Tidligere fremstillinger av Amundsen har gitt et politisk korrekt bilde, men konklusjonene kan ha vært trukket på feil grunnlag. Ved hjelp av nye kilder tegner forfatteren i denne biografien et nytt bilde av en av de store, norske heltene.
  Wisting setter i denne boka Roald Amundsen i nytt lys og tar et oppgjør med den etablerte oppfatningen av ham.

Fram

Forlegger: Sem & Stenersen Forlag
Forfatter: Tor Borch Sannes
Veil. pris: kr 499,00
ISBN: 9788270460847
Utgitt: 2011
Heftet/innbundet: Innbundet
URL: semstenersenforlag.no
Boken skildrer polarskipets historie fra det ble bygget i Larvik i 1892 til det fikk sitt eget museum på Bygdøynes, som et permanent minnesmerke over norsk polarhistorie.
FRAM er først og fremst en fortelling om menneskene og livet om bord i polarskuta. Her møter vi Fridtjof Nansen, Roald Amundsen og Otto Sverdrup, men også alle de navneløse som hjalp disse sterke lederne til å bli nasjonalhelter. Vi opplever pionerferder og bragder, men også problemer og konflikter.

Den fryktelige ferden

Om Robert Scotts ekspedisjon til Sydpolen fortalt av en overlevende
Forlegger: Schibsted Forlag
Forfatter: Apsley Cherry-Garrard
Veil.pris: kr 399,00
ISBN: 9788251655583
Utgitt: 2011
Heftet/innbundet: Innbundet
URL: schibstedforlag.no
Den fryktelige ferden utkom for første gang i 1922, og regnes som en av de virkelige klassikerne innen ekspedisjonslitteraturen. Den kan best karakteriseres som en dramatisk og velskrevet reiseskildring. National Geographic Magazine kalte boken “The Greatest Adventure Book of All Time”.

Norske polarheltbilder 1888-1928

Forlegger: Forlaget Press/Nasjonalbiblioteket
Forfattere: Harald Østgaard Lund og Siv Frøydis Berg
Veil. pris: kr 499,00
ISBN: 9788275474771
Utgitt: 2011
Heftet/innbundet: Innbundet
URL: fpress.no
De klassiske bildene fra Nansens og Amundsens polarekspedisjoner er blant de mest kjente fotografiene i norsk historie. Men bak mange av bildene skjuler det seg historier de færreste kjenner til. Nyheten om Amundsens seier i kappløpet mot Sørpolen ble for eksempel illustrert i avisene med fotografier av Amundsen i skinnpels i isødet – tatt i strandkanten nedenfor Amundsens villa i Svartskog en fredelig vinterdag.
Helt fra begynnelsen av tok de norske polekspedisjonene fotografiet bruk for å dokumentere, dramatisere og formidle opplevelsene i isen overfor et bredt publikum.  I Norske polarheltbilder 1888-1928 blir dette materialet for første gang presentert samlet i og i sammenheng, i et praktverk som kaster helt nytt og annerledes lys over norsk polar-, fotografi- og kulturhistorie.

Til Sydpolen ingen bragd

Forlegger: Heltsykt Forlag
Forfatter: Marit Figenschou
Veil. pris: kr 349,00
ISBN: 9788230317846
Utgitt: 2011
Heftet/Innbundet: Heftet
URL: heltsykt.no

Dette er en vakker og tankevekkende bok om hvordan du skaper mening i livet, selv når det blåser imot. Den kan egne seg som inspirasjon for de som søker dybde og mening, eller som virkelig vil at livet skal leves også etter at den kroniske sykdommen setter inn. Man kan nå lenger og høyere ved å gå langsommere, oppleve styrke ved å kjenne begrensningene og leve sterkere og nærmere naturens villskap og ynde.

Spillet om Sydpolen

Forlegger: Omnipax
Forfatter: Jon Ewo
Illustratør: Bjørn Ousland
Veil. pris: kr 279,-
ISBN: 9788253032665
Utgitt: 2011
Heftet/innbundet:
URL: omnipax.no
Et kappløp dit kartet slutter I 2011 er det 100 år siden Amundsen nådde Sydpolen. Dette er et jubileum som vil markeres gjennom hele året og som det kommer til å bli mange arrangementer rundt.
Parhestene Jon Ewo og Bjørn Ousland, som har vunnet Brageprisen for tidligere sakprosabok sammen, henvender seg til de eldre barna. Å gå til Sydpolen er ingen søndagstur, og her skildres blodslitet en slik pioneer-ekspedisjon var. Tittelen henspeiler på striden mellom Amundsen og Scott, men også på at det var et storpolitisk spill mellom Norge og England om å nå polpunktet først.
Boken er gjennomillustrert av Bjørn Ousland sine fantastiske og dramatiske illustrasjoner.

 

Alle ombord til Sydpolen

Forlegger: Cappelen Damm
Forfatter: Etsuko Watanabe
Veil. pris: kr 229,-
ISBN: 9788202330903
Utgitt: 2010
Heftet/innbundet:
URL: CappelenDamm.no
Pingvinfamilien skal på sommerferie til Sydpolen for å besøke besteforeldrene. Alle gleder seg. De pakker kofferten og snart sitter de på bussen. De må reise med båt også før de kommer til iglooen hvor bestemor og bestefar bor. En farverik og morsom sprett opp-bok for de minste!