Whisky-skatt i Sydpol-isen
Funnet av Ernest Shackleton whiskylager i sydpolisen var en kulturhistorisk sensasjon. Nå har whiskyprodusenten Whyte & Mackay gjenskapt de eksklusive dråpene etter originalen og fått frem råsterk men yttest delikat drikk.
Vår polarhistoriske høyborg, Frammuseet, ble arena for presentasjonen av den spesielle Mackinlay´s Rare Old Higland Malt. Stedet var særdeles velvalgt, for whiskyen er intet mindre enn en replika av det sensasjonelle whiskyfunnet som ble gjort i en krypt på Sydpolen; under gulvplankene i hytten til den store britiske polfarer Ernest Shackleton. Her avdekket man i 2007 de gjenværende – og dypfryste – tre kasser Mackinlay´s Rare Old Higland Malt, av i alt 25 kasser, som Shackleton bragte med seg til Sydpolen i 1907.
Særdeles vellykket gjenskaping
Det var derfor høytid og forventning på polarskuten Frams dekk da de edle dråpene med gjenskapt “sydpol-whisky”, ble skjenket i glassene. Importøren Interbrands hadde engasjert den skotske Whisky Consultant, Chris Maile, fra Whisky Consulting som seremonimester. I tradisjonell kilt og med stor profesjon veiledet han selskapet om hvordan fluidumet skal legges under tungen og sakte bevege seg mot ganen før det omsider svelges.
Med sine 47,3 prosent alkohol, er Mackinlay´s Rare Old Higland Malt en vital oppstiver – men du verden hvor bløt og elegant også; Her er svært lite av tung og skarp torv og røyk, men desto mer preg av eple og sitrus. Faktisk kan den gi assosiasjoner til en eksklusiv Calvados. Vi utbringer herved en skål for Shackleton og hans sans for god drikke. Men hvilken whisky var det så den britiske polfareren bragte med seg til Antarktis – og hvordan i all verden klarte man å gjenskape den?
Nesens (og kjemiens) seier
Mackinlay´s Rare Old Higland Malt ble opprinnelig fremtilt av Glen Mhor Distillery i Inverness, kjent for sine fremragende maltwhiskyer. Glen Mhor ble nedlagt i 1983, og merkevaren Mackinlay eies i dag av Whyte & Mackay. Da Mackays Master Blender Richard Paterson hørte om whiskyfunnet på Sydpolen, utbrøt han: “Dette er Himmelens gave til elskere av whisky!”
Dessverre var reseptene for Mackinlay´s Rare Old Higland Malt gått tapt i en brann. Arbeidet med å avdekke whiskyens hemmeligheter måtte derfor startes fra bunnen. Paterson, kjent som en av verdens fineste whiskyneser, opprettet et ekspertteam ledet av Dr James Pryde. Analysen foregikk ved Whyte & Mackay´s Invergordon Spirit Laboratory. Jobben var omstendelig; Blant annet måtte man tine opp den over hundre år gamle uhyre forsiktig, så man ikke skadet molekylene. Men takket være Patersons supernese og moderne kjemi, klarte man å gjengi whiskyen – på papiret.
Fra eksklusive fat
Nå var det store spørsmålet om Whyte & Mackay hadde noe whisky gjemt i kjelleren, som kunne blandes sammen til å matche originalen. Det hadde man altså, og de eldste whiskyene i den nye Mackinlay´s Rare Old Higland Malt er over 30 år gammel. Man har også benyttet maltwhisky fra Dalmore Distillery, som er nær nabo til det nedlagte Glen Mhor Distillery.
Man har dessuten gjenskapt emballasjen med utsøkt nøyaktighet; Håndlagde trekasser, håndblåste flasker, håndkalligrafi, samt påføring av etiketter etter teknikken fra tidlig 1900-tall. Alt i alt er Mackinlay´s Rare Old Higland Malt kanskje det mest eksklusive whiskyprodukt man får kjøpt. En polpris på 1500 kroner er nok heller ikke avskrekkende. Og kanskje smaker whiskyen ekstra godt ved at £ 5,00 fra hver solgte flaske doneres til The New Zealand Antarctic Heritage Trust.