Select Page
Seier venter den, som har alt i orden –
held kalder man det.
Nederlag er en absolutt følge for den,
som har forsømt at ta de nødvendige forholdsregler i tide –
uheld kaldes det.

Roald Amundsen

Født 16. juli 1872 Død 18. juni 1928

NORGES STORE POLARHELT

Roald Amundsen var førstemann på Sydpolen og over Nordpolen. Han levde sitt liv i isen, helst hvor ingen før hadde tråkket, og bragte ære og berømmelse til en ung nasjon da vi kanskje trengte det mest.

Roald Amundsen ble født på Tomta i Borge, nå i Fredrikstad kommune. Familien kom fra Hvaler, og gjennom den kom han tidlig i kontakt med sjømannslivet. De gjorde det godt som redere og skippere. Etter artium begynte han på medisinstudier, mer av plikt overfor familien enn av egen lyst, men han avbrøt etter at begge foreldrene var døde. Som 17-åring opplevde han i 1889 at Nansen kom tilbake fra sin skiferd over Grønland. Nå var målet hans klart: Han ville bli polarforsker. I 1894 dro han på selfangst slik Nansen hadde gjort før ham. Dette ga god læring foran de senere reiser. Neste år, i 1895, tok han styrmannseksamen.

Første overvintring i Antarktis

Årene 1897 – 1899 ble viktige. Da var han styrmann på “Belgica” http://www.coolantarctica.com, med belgieren Adrienne de Gerlache som ekspedisjonsleder. Dette er en av de mest fascinerende ekspedisjonene til Antarkis, og første gang noen overvintret. Skuta frøs fast i isen i nærheten av Peter It’s øy. Dette kunne lett ha ført til en katastrofe. Etter 13 måneder i isen kom de løs. Om bord finner vi en annen av polarhistoriens kjemper, legen Frederick Albert Cook – mannen som i 1909 blir dømt som svindler da han erklærte at han var førstemann på Nordpolen. Cook som allerede i 1897 hadde erfaring fra Nord-Grønland, ble Roald Amundsens læremester. Samtidig drev Amundsen med jordmagnetisk forskning. Dette leder ham over til hans neste store prosjekt:

Gjøa-ferden

I 1901 ervervet Amundsen hardangersjekten Gjøa med formål å seile gjennom nordvestpassasjen. Ferden varte fra 1903 til 1905, og som første skute seilte Gjøa hele leden, men ikke uten store problemer og grunnstøtinger underveis. «Erobringen» av nordvestpassasjen bragte rikdom og berømmelse: Amundsen hold foredrag for store honorarer, og boken om ekspedisjonen ble oversatt til åtte språk. Med disse inntektene kunne han kjøpe eiendommen Uranienborg i Svartskog ved Bunnefjorden. 

En liten omvei…

Nå var Nordpolen det neste målet. Nansen og Fram hadde nesten klart å nå dit, og nå ville Amundsen bruke Fram til et nytt forsøk. Men så kom altså Peary og Cook på banen og sa at de begge hadde vært der. Det førte til finansiell tørke, og Amundsen listet seg med Fram ut av landet den 7. juni 1910. Hans mål var å legge veien til Nordpolen om Sydpolen. Først på Madeira ble hans nye planer klare for mannskapet – og for Robert Falcon Scott som lenge hadde arbeidet for å nå Sydpolen.

Sydpolen nådde han den 14. desember 1911 som førstemann sammen med: Olav Bjaaland Sverre Hassel Helmer Hanssen Oscar Wisting Alene på Framheim innerst i Hvalbukta satt polarkokken Lindstrøm. Scott og hans fire menn nådde polen først ca fem uker senere. Så bar det hjem for å planlegge den videre ferden med Fram opp langs Amerikas vestkyst. Men det gikk ikke slik. Fram trengte vedlikehold, og etter en tid ble hun beordret hjem.

Ny skute

Så kom den første verdenskrig med alt det medførte av forsinkelser. Ny skute ble bygd – Maud – døpt med en isklump. Ferden gikk gjennom Nordøstpassasjen og tok altfor mye tid. Og i polarområdene gjelder også de økonomiske lover: Tid er penger. Det endte i økonomisk katastrofe, og Amundsen kom ikke til Nordpolen med Maud. Men Maud-ferden nådde mange av de mål som ble satt når det gjelder forskning. Slik sett er disse ferdene betydningsfulle.

Første norske flyver

Amundsen var tidlig ute med interesse for flyvning. Allerede 11. juni 1914 tok han som første nordmann sivilt flysertifikat. På Mauds reise fra 1922 hadde han med to fly, og de første flyvninger i Arktis ble foretatt på denne ferden. Erfaring ble høstet, og penger tapt.
Mer kjent er turen med N.24 og N.25. Her startet han sammen med sin amerikanske velgjører Lincoln Ellsworth. Ellers var også Hjalmar Riiser-Larsen med. Han er et av de store navn i luftfartens historie. Det hele endte med motortrøbbel, havari og et tre uker langt dramatisk opphold på 88 grader nord.
Det var så vidt at Riiser-Larsen klarte å ta av med alle seks mann om bord i N.25. Da landet på Svalbard og ble berget av en selfangstskute. Under ferden kunne de konstatere at det ikke fantes noe land på et areal av 160.000 km2.
Amundsen hadde altså nok en gang ikke nådd Nordpolen. Men igjen bidro Ellsworth med finanser. Sammen med italieneren Umberto Nobile og Riiser-Larsen foretok han en vellykket transpolar ferd med luftskipet Norge. De startet fra Kings Bay på Svalbard 11. mai 1926. Nordpolen nådde de 12. mai 1926 kl. 01.25. Sammen med ham var også Oscar Wisting, en av de fem fra Sydpolen. 72 timer etter avgang fra Svalbard landet de i Teller Alaska 14. mai.

Fatal redningsaksjon

Han døde like dramatisk som han levde. Da Nobiles luftskip Italia havarerte, var Amundsen klar til å hjelpe. Med en flybåt av Latham type havarerte han den 18. juni 1928 i 19-tiden. Bare små rester av flyskroget ble funnet.
Det må være tillatt å undre seg om ikke Roald Amundsen fikk den utgangen på livet som han ønsket seg. Han døde under et forsøk på å redde en konkurrent, en fiende. Slik lager man også sitt eget martyrium.
Amundsen er etter hvert blitt anerkjent som førstemann på både Syd- og Nordpolen. I tillegg hadde han ført sine to skip både langs Amerikas og Sibirs nordkyst. På denne måten skriver man sitt navn inn i oppdagerhistorien med gullskrift.
Klokken 12 den 14. desember 1928, på samme dato som han plantet det norske flagget på Sydpolen, ringte kirkeklokkene over hele landet, og hans minne ble hedret med to minutters stillhet.
Mer om Roald Amundsen på Reisenett.no

Bilder - http://www.idi.ntnu.no/~videodb/bauta/bilder/nf/
Where No One Have Gone Before: Life of Roald Amundsen - http://www.mnc.net/norway/Amundsen.htm 
Norsk Polarinstitutt - http://www.npolar.no/ Tromsøflaket, Tokt til Antarktis - http://www.uit.no/tromsoflaket/1996.20/02.html

Mer om Roald Amundsen på Reisenett.no
Roald Amundsen på FramRoald Amundsen på SydpolenRoald Amundsen1Roald Amundsen2Roald Amundsen3Roald Amundsen4Roald Amundsen5Roald Amundsen6Roald Amundsen7Roald Amundsen i Sydpolen

 

 

Bilder – http://www.idi.ntnu.no/~videodb/bauta/bilder/nf/

Where No One Have Gone Before: Life of Roald Amundsen – http://www.mnc.net/norway/Amundsen.htm

Norsk Polarinstitutt – http://www.npolar.no/

Tromsøflaket, Tokt til Antarktis – http://www.uit.no/tromsoflaket/1996.20/02.html