Roald Amundsen nådde Sydpolen 14/12 1911, etterfulgt av Robert F. Scott i 18/01 1912.

Velkommen til Sydpolen

Det er en glede for oss å presentere sydpolen.no til minne om Roald Amundsens sydpolferd og Norges fjerne rike.
Roald Amundsens erobring av Sydpolen, er blant de aller største og viktigste bragder noen enkeltperson har utført for sitt land.
Med sydpolen.no vil vi gi en god og samlet orientering og informasjon om Amundsens sydpolferd og hva Antarktis betyr for Norge. Publikasjonens innhold er lettfattelig, og man vil ha god nytte av artiklene og linkene både for faktainformasjon og som underholdning.

Iskalde drømmer

Legg til i din kalender

  1. Ralph Vaughan WilliamsSymfoni nr. 7, "Sinfonia antartica"
  1. Andrew Manze dirigent
  2. Mari Eriksmoen sopran
  3. Oslo Filharmoniske Kor (damer)
  4. Øystein Fevang kordirigent

Det er noe mytisk ved store oppdagere som med livet som innsats ofrer alt for å være først. 

Og utfallet blir ofte én av to: heltedåd eller heltedød. For mens Amundsen kunne sende telegram til Norge i 1912 med ordene ‘Polen naaet fjortende syttende December nitten elve. Alt vel. Roald Amundsen’, døde Scott og hans kamerater av sult og kulde i isødet samme år. ’Jeg tror ikke jeg kan skrive mer. For Guds skyld: Ta vare på vårt folk,’ skrev han i sitt siste dagboknotat.

Komponisten Ralph Vaughan Williams (1872-1958) kom i kontakt med polardramaet gjennom arbeidet med musikken til filmen ’Scott of the Antarctic’. Filmmusikken ble omarbeidet til Symfoni nr. 7 ’Sinfonia antartica’ (1952), men beholdt mange filmatiske kvaliteter. Her kan vi ’høre’ det frosne islandskapet, kjenne vinden blåse i øregangene og oppleve stemningen når det uunngåelige er et faktum og det ordløse sjelekoret forsvinner i den hvite horisonten.

Polfarer Liv Arnesen innleder til konserten og viser egne bilder fra Antarktis.

(Tekst: Thomas Erma Møller)